Thursday, May 29, 2014

Anemia & Penawarnya ~

Salam semua.

Hari ini saya akan berkongsi tentang penyakit Anemia yang sering dialami oleh kaum wanita terutamanya ibu-ibu yang hamil. Penyakit ini juga boleh dihidapi oleh bayi atau kanak-kanak seperti mana yang dialami oleh si comel saya, Akmal. Walaubagaimanapun, Akmal hanya mengalami iron deficiency anaemia yang disebabkan oleh kekurangan zat besi di dalam darah. Perkara ini hanya dikesan apabila Akmal yang mengalami HFMD telah diarahkan oleh Doktor untuk membuat ujian darah dan bacaan HB nya hanya 8.1 sahaja. Hasil ujian darah ini sememangnya amat membimbangkan apabila Doktor telah mengarahkan ujian darah yang lebih detail dijalankan kerana bacaan HB yang rendah juga merupakan salah satu petanda kepada Talasemia.  InsyaAllah entry detail berkenaan perkara ini akan saya share dalam masa yang terdekat ini.


Apakah anemia?
Anemia merupakan satu keadaan di mana jumlah sel darah merah atau hemoglobin di dalam sel darah manusia berkurangan atau berada di bawah paras normal.
                                      Perbezaan sel darah merah normal dan pesakit anemia. 


Apabila kita mengalami anemia, hemoglobin di dalam sel adarah merah akan berkurangan. Hemoglobin di dalam sel darah berfungsi sebagai pengangkut oksigen dan zat makanan ke otak dan seluruh badan. Anemia akan menyebabkan kita:-

1. kurang daya tumpuan dalam pelajaran/pekerjaan
2. Kurang cergas dan cerdas
3. mudah letih dan mengantuk
4. merasa lesu; dan
5. mudah pitam

Berapakah bacaan darah yang dikatakan anemia?
Anemia boleh dikesan dengan pengambilan ujian  sampel darah yang ringkas bagi ibu-ibu yang mengandung. WHO ( World Health Organisation) mengklasifikasikan bacaan haemoglobin yang kurang dari 11 g/dL sebagai anemia.

Selain itu, kekurangan zat besi di dalam darah juga dikenali sebagai iron deficiency anaemia. Ianya boleh dikesan melalui pengambilan sampel darah yang lebih detail  dipanggil full blood count. Dalam keputusan ini, Doktor akan melihat nilai haemoglobin dan MCV bagi mengesan iron deficiency anaemia. Secara amnya, kadar haemoglobin kurang daripada 11 g/dL dan nilai MCV kurang dari 80% menunjukkan seseorang pesakit itu mengalami iron deficiency anaemia.
 

Bagaimana mencegah anemia?
Anemia boleh dicegah dengan mengambil/ memakan makanan yang tinggi kandungan zat besi seperti

i. kismis, sayur-sayuran hijau seperti pegaga, pucuk paku, kangkung, bayam, kailan, daging, ayam, ikan, sotong, ikan bilis;
ii. kerang, hati ayam, hati lembu, paru lembu

Gambar ihsan Google

Tips
i) Buah-buahan dan sayur mengandungi vitamin C yang membantu meningkatkan penyerapan zat besi. oleh itu makanlah buah dan sayur di dalam hidangan atau minum jus buah selepas makan. Anda juga boleh makan makanan kaya zat besi bersama pencecah seperti sambal buah-buahan contohnya sambal tomato atau sambal limau kasturi.

ii) Kopi, teh, susu, minuman berkola, minuman bercoklat mengandungi bahan yang menghalang penyerapan zat besi, oleh itu, jika ingin mengambil minuman tersebut, pastikan ianya diambil di antara waktu  makan utama atau sekurang-kurangnya 1 hingga 2 jam dari waktu  makan utama.


0 comments:

Post a Comment

Jom tinggalkan komen anda di sini :-)

Pendaftaran Ahli Shaklee

Nama Penuh:
E-mail:
No Kad Pengenalan
No Telefon:
Alamat Penuh:
Nama Bank &No Ac Untuk Bayaran Bonus
Status Bujang
Berkahwin
Nama Pasangan dan No Kad Pengenalan Pasangan
Pilihan Keahlian. Bayaran Ke Ac: Maybank -Elza Lovely Enterprise - 512183143403 Bayaran RM75 (Semenanjung Malaysia)
Bayaran RM85 (Sabah& Sarawak)
Keahlian Percuma Dengan Pembelian 200UV
Maklumat Pembayaran
Pesanan/Nota:

This online form was provided by Freedback.

Borang Pesanan Vitamin

Nama
Emel
No Telefon
Alamat 1
Alamat 2
Alamat 3
Poskod
Nama Produk /Set Vitamin & Bil Yang Ingin Dipesan:
Nota (Jika Ada)
Pilihan Bank Bayaran Maybank
CIMB
RHB Bank

This contact form was created by Freedback.
 

-Sihat dan Cantik Semulajadi- Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template