Monday, July 14, 2014

Healing Crisis Dan Penyebabnya


Kesan Sampingan Akibat Pengambilan Vitamin Shaklee.

Pada hari ini saya akan menceritakan tentang satu topik yang mempunyai kaitan dengan pengambilan supplemen. Pastinya ramai di luar sana yang tertanya-tanya. Makan vitamin shaklee ni ada side effect tak? Ada juga yang kata, 'lepas  makan vitamin ni saya rasa pening-pening sedikit, kenapa ye?




Pernah tak dengar tentang Healing Crisis? Apakah yang dimaksudkan dengan Healing Crisis?  
HEALING CRISIS adalah tanda-tanda yang ditunjukkan oleh badan terhadap perubahan untuk menjadi lebih sihat daripada proses penyembuhan secara semulajadi.Ianya berlaku apabila badan membuang toksin dari sistem tubuh disebabkan proses pembersihan. Healing crisis ini boleh terjadi apabila kita menukar diet pemakanan, supplement dan mendapatkan rawatan. Dalam erti kata lain yang lebih mudah healing crisis merujuk kepada ' PROSES PENYEMBUHAN'.

Apa yang berlaku sebenarnya bukannya kesan sampingan, sebaliknya ia adalah tindak balas normal yang menunjukkan supplemen yang dimakan mula menunjukkan kesan. Ini bermakna sistem badan anda mula bekerja untuk membuang toksin-toksin yang telah lama berada di dalam badan.

Dari sudut perubatan pula, healing crisis yang turut dikenali sebagai Herxheimer Reaction berlaku apabila sel-sel badan mengeluarkan toksin dalam badan kita tetapi organ-organ penyingkiran toksin seperti kulit, hati, paru-paru, buah pinggang dan pundi kencing tidak mampu untuk menyingkirkan toksin tersebut dengan cepat.


Antara tanda-tanda Healing Crisis ialah penat melampau,sangat mengantuk,cirit-birit,gatal-gatal, jerawat naik tiba-tiba, loya, pening dan sebagainya.



ADAKAH HEALING CRISIS INI NORMAL ????
Healing crisis adalah  normal dan berbeza mengikut  individu. Ada individu yang hanya mengalami kesan yang ringan dan ada pula yang mengalami kesan yang lebih teruk. Walaubagaimanapun, healing crisis ini adalah bersifat sementara sehingga badan kita dapat mengeluarkan toksin dengan lebih efektif. Simptom-simptom ini boleh berlaku dalam tempoh 2-3 hari dan adakalanya berminggu-minggu mengikut keadaan kesihatan tubuh pesakit. Sekiranya kita mempunyai penyakit yang lebih kritikal, healing crisis yang berlaku mungkin lebih teruk daripada mereka yang lebih sihat. Healing crisis ini adakalanya amat merisaukan kerana pesakit mungkin berasa semakin kurang sihat tetapi ianya juga sangat membantu kerana dengannya kita dapat mengetahui bahawa supplemen yang diambil sedang memberi kesan terhadap tubuh. 

SIMPTOM-SIMPTOM HEALING CRISIS

Berikut adalah simptom-simptom Healing Crisis yang biasa dialami oleh pengguna supplemen. Jom kita tengok ~


CARA-CARA MENGATASI HEALING CRISIS

Berikut adalah beberapa panduan yang boleh dilakukan untuk mengatasi healing crisis.
  • Mendapat rehat yang mencukupi. Badan kita berada dalam keadaan tertekan di kala pembersihan toksid maka rehat yang mencukupi adalah amat penting untuk membantu badan mengeluarkan toksid tersebut.
  • Minum air dengan banyak sekurang-kurangnya 2-3 liter sehari. Ini kerana air merupakan bendalir yang akan membawa toksid-toksid keluar dari badan melalui pelu, air kencing atau pun najis.
  • Elakkan makanan yang mempunyai protein dan lemak yang tinggi. Ini kerana ketika proses pembersihan toksid, ianya memerlukan paras tenaga badan yang optima. Protein dan lemak pula memerlukan tenaga yang lebih bagi menghadamkannya dan secara tidak langsung akan mengganggu keperluan tenaga yang digunakan untuk pengeluaran toksid.
  • Makan makanan yang segar, berzat dan mudah hadam. Ini membantu badan bagi keperluan terhadap nutrisi untuk membantu memproses bahan toksid dan mengeluarkannya.
  • Lebihkan juga memakan buah-buahan dan sayur-sayuran yang mempunyai nutriens yang amat di perlukan badan.
  • Elakkan dari memakan makanan yang mempunyai bahan kimia spt bahan pengawet, pewarna dan perisa tiruan.
  • Mandi dengan air suam. Ini menggalakkan pembukaan pori-pori kulit bagi mengeluarkan toksid yang perlu dibebaskan.


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration.These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease **
 
Untuk maklumat lanjut, hubungi saya Ila Fyra:
H/P No: 013-6751381
Whatsapp: 012-8943453
ID Shaklee: 1155567
Blog: http://raikankasih.blogspot.com.

1 comments:

Syuhada Amir on July 23, 2015 at 4:52 PM said...

patutlah ada orang makan suplement takde kesan apa2...ada sesetengah terasa mcm makin teruk...lps nie bolehlah explain in detail psl healing crisis nie... :)

Post a Comment

Jom tinggalkan komen anda di sini :-)

Pendaftaran Ahli Shaklee

Nama Penuh:
E-mail:
No Kad Pengenalan
No Telefon:
Alamat Penuh:
Nama Bank &No Ac Untuk Bayaran Bonus
Status Bujang
Berkahwin
Nama Pasangan dan No Kad Pengenalan Pasangan
Pilihan Keahlian. Bayaran Ke Ac: Maybank -Elza Lovely Enterprise - 512183143403 Bayaran RM75 (Semenanjung Malaysia)
Bayaran RM85 (Sabah& Sarawak)
Keahlian Percuma Dengan Pembelian 200UV
Maklumat Pembayaran
Pesanan/Nota:

This online form was provided by Freedback.

Borang Pesanan Vitamin

Nama
Emel
No Telefon
Alamat 1
Alamat 2
Alamat 3
Poskod
Nama Produk /Set Vitamin & Bil Yang Ingin Dipesan:
Nota (Jika Ada)
Pilihan Bank Bayaran Maybank
CIMB
RHB Bank

This contact form was created by Freedback.
 

-Sihat dan Cantik Semulajadi- Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template