Thursday, July 17, 2014

Keistimewaan Susu Ibu - Bagi Ibu Berkerjaya

Salam semua..
Pada kali ini saya akan menyambung kembali entry berkenaan keistimewaan susu ibu- khusus untuk ibu-ibu yang bekerjaya. Boleh tengok semula tentang entry pertama keistimewaan susu ibu di sini. 

Ada kalanya mungkin timbul persoalan di minda terutamanya bagi ibu-ibu yang baru. 'Saya ini ibu yang bekerjaya, bolehkah agaknya saya menyusukan anak saya sehingga  2 tahun?

Jawapannya adalah : BOLEH!

Dengan adanya ilmu, keazaman, disiplin dan peralatan yang mencukupi, ibu-ibu Berkerjaya BOLEH menyusukan anak-anak mereka SEPENUHNYA.
Walaupun ianya bukan sesuatu yang mudah, ianya juga tidak mustahil untuk dilaksanakan.


Terdapat pelbagai buku panduan penyusuan yang boleh kita perolehi di pasaran. Khidmat nasihat penyusuan juga boleh diperolehi secara percuma di Klinik-Klinik Kesihatan yang berhampiran. Dengan menggunakan teknologi carian di internet, kita juga boleh memperolehi pelbagai tips penyusuan yang dikongsikan oleh ibu-ibu yang lain. 

Mari kita lihat tentang sebahagian kisah-kisah kejayaan ibu berkerjaya yang berjaya menyusukan anak-anak mereka.

Kisah Pertama
Artis: Bunga Citra Lestari.
Dikatakan sebagai antara artis  terkaya di Indonesia, bunga Citra Lestari tetap memilih untuk menyusukan anaknya  dan telah berjaya menyusukan anaknya selama 2 tahun penuh. Kesibukan shooting, menghadiri persembahan dan undangan ke sana sini tetap tidak mematahkan semangatnya untuk fully breastfeed. Sejujurnya saya sendiri sangat teruja membaca kisah kejayaannya di dalam majalah Wanita ini.

Kisah Kedua
Juruterbang ATM: Kapten Siti Suraida Mazlan
Juruterbang wanita ATM ini juga turut memilih untuk penyusuan susu ibu sepenuhnya walaupun hampir keseluruhan masa kerjanya dihabiskan di dalam kapal terbang.


Kisah Ketiga
Ahli Politik: Nurul Izzah
Nurul Izzah merupakan salah seorang ahli politik muda yang memang dikenali ramai. Walaupun sibuk dengan kerjayanya sebagai ahli politik, beliau turut memilih untuk penyusuan ekslusif.


Kisah Keempat
Pramugari MAS: Aini Wardiah
Pramugari MAS ini turut memilih penyusuan ekslusif walaupun terpaksa berpisah dengan anaknya berminggu-minggu dan adakalanya hingga berbulan kerana tuntutan kerjayanya. Baginya hanya susu ibu yang dapat menghubungkan beliau dan anaknya di saat mereka terpisah buat beberapa ketika. Subhanallah!

Jadi, marilah kita renungkan kembali. Andainya kita ibu- ibu yang bekerjaya, adakah tugasan kita ini lebih sukar daripada mereka semua hingga kita patah semangat untuk menyusukan anak-anak kita?

Sebenarnya memang akan ada saat-saat yang sukar di dalam penyusuan, akan ada saat-saat yang cemas dan mengerikan, juga mungkin akan ada juga saat-saat yang akan membuatkan kita berputus asa untuk meneruskan penyusuan.

Andai itu berlaku, kuatkanlah semangat, kembali  mengingati niat dan tujuan kita menyusukan anak - untuk memberikan yang terbaik kepada mereka dan sentiasa berdoa agar segalanya dipermudahkan oleh Allah.


Kepada para bapa pula, sentiasalah memberikan sokongan kepada isteri tersayang agar mereka tetap bersemangat untuk menyusukan anak-anak.


Last but Not Least

Because


Saya sertakan juga sedikit kenyataan akhbar tentang kebaikan susu ibu bagi menyemarakkan kembali semangat ibu-ibu semua. Enjoice !


Love;
iLa Fyra

0 comments:

Post a Comment

Jom tinggalkan komen anda di sini :-)

Pendaftaran Ahli Shaklee

Nama Penuh:
E-mail:
No Kad Pengenalan
No Telefon:
Alamat Penuh:
Nama Bank &No Ac Untuk Bayaran Bonus
Status Bujang
Berkahwin
Nama Pasangan dan No Kad Pengenalan Pasangan
Pilihan Keahlian. Bayaran Ke Ac: Maybank -Elza Lovely Enterprise - 512183143403 Bayaran RM75 (Semenanjung Malaysia)
Bayaran RM85 (Sabah& Sarawak)
Keahlian Percuma Dengan Pembelian 200UV
Maklumat Pembayaran
Pesanan/Nota:

This online form was provided by Freedback.

Borang Pesanan Vitamin

Nama
Emel
No Telefon
Alamat 1
Alamat 2
Alamat 3
Poskod
Nama Produk /Set Vitamin & Bil Yang Ingin Dipesan:
Nota (Jika Ada)
Pilihan Bank Bayaran Maybank
CIMB
RHB Bank

This contact form was created by Freedback.
 

-Sihat dan Cantik Semulajadi- Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template