Monday, September 8, 2014

Kelebihan Kalimah Alhamdulillah

Assalamualaikum pembaca semua.

Hari ini saya ingin berkongsi tentang kelebihan kalimah Alhamdulillah yang selalu kita ucapkan apabila mendapat perkhabaran baik dan menggembirakan.

Alhamdulillah - Segala Puji Bagi Allah
Kalimah Alhamdulillah merupakan ungkapan yang disebut sebagai tanda menyatakan kesyukuran kepada Allah. Malah kita amat digalakkan menyebut kalimah Alhamdulillah setiap kali kita selesai melakukan sesuatu perkara sebagai tanda kesyukuran kepada Allah.


Bagaimana pula ketika menerima perkabaran sedih atau duka? Bolehkah kita menyebut perkataan 'Alhamdulillah'? Inilah yang saya ingin kongsikan berdasarkan pengalaman sendiri dan pemerhatian kepada keadaan di sekeliling kita.

Kehidupan kita ini sememangnya akan penuh dengan Ujian. Ujian datang dalam pelbagai bentuk, ada ujian dalam bentuk kesusahan dan ada juga ujian yang diturunkan dalam bentuk kesenangan. Ujian ada kalanya datang terus kepada kita sendiri, ada yang datang melalui pasangan dan ada juga ujian yang datang melalui keluarga dan rakan-rakan.Setiap hari kita akan diuji, bagi yang sabar dan redha, mereka akan dapat melaluinya dengan penuh kesabaran. Firman Allah dalam surah Al Baqarah ayat 286yang bermaksud

“ Allah tidak membebani seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya, ia mendapat pahala kebajikan yang diusahakannya dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang dilakukannya"

Kerana itulah kita sentiasa digalakkan untuk mengucapkan kalimah Alhamdulillah tidak kira di masa sedih  atau pun duka. Saya sertakan sedikit contoh yang sering berlaku dan sangat dekat di hati kita.

Sebagai contoh:

Anak demam
Ucapkanlah --> Alhamdulillah, kita harus bersyukur kerana anak demam sahaja bukan sakit lain yang merbahaya. Bila demam, ianya akan meningkatkan lagi antibodi anak. Kita juga akan berpeluang untuk berbakti dan dapat lebih menjaga anak berbanding waktu biasa.

Anak nakal atau agresif
Ucapkanlah --> Alhamdulillah dan bersabar dalam menangani perangai anak. Tiada yang sempurna di dunia ini termasuk diri kita sendiri lagilah anak-anak yang sedang membesar dan melakukan kesalahan adalah salah satu kaedah untuk mereka belajar. Bersabarlah dalam mendidik anak. Bayangkan kalau anak kita hanya diam sahaja dan tidak aktif (sakit), tentu sedih bukan?

Saya teringat sebuah sajak yang pernah saya baca ketika di sekolah rendah.

"Mengapa mudah berputus asa?
Apakah  kesusahan yang dialami melebihi kenikmatan yang tuhan beri?
Apakah penderitaan yang dialami melebihi penderitaan semua insan di dunia ini?


Pendek kata makin kita bersyukur, sabar dan redha, semakin itulah kita akan merasai kemanisan ujian Allah dan menjadikannya sebagai peluang untuk memperolehi sesuatu yang lebih baik.

Semasa husband saya dimasukkan ke hospital selama sebulan setengah dahulu akibat jangkitan kuman di bahagian jantung, saya juga sentiasa mengucapkan perkataan Alhamdulillah dan sentiasa menggalakkan husband untuk turut bersyukur. Alhamdulillah--> kerana Allah tidak mengambil terus nyawanya dan kami masih berpeluang untuk terus bersama-sama walaupun hanya dapat berjumpa di hospital dalam jangka masa yang pendek setiap hari. Malah peristiwa itu juga membuatkan kami makin saling menyayangi dan menghargai di antara satu sama lain kerana kami sedar kehidupan ini cuma pinjaman dan sementara dan bila-bila sahaja Allah boleh mengambilnya daripada kita.
"Dan Sesungguhnya Allah lebih mengetahui apa yang terbaik untuk hamba-hambanya, Amin !

Salam Sayang;
iLa Fyra

2 comments:

Mom Ikha on September 8, 2014 at 4:20 PM said...

Alhamdulillah.... =)
http://tinyurl.com/lgr5nsz

Narzilah Zulkifflee on February 2, 2017 at 7:04 PM said...

Alhamdullilah, terima kasih❤

Post a Comment

Jom tinggalkan komen anda di sini :-)

Pendaftaran Ahli Shaklee

Nama Penuh:
E-mail:
No Kad Pengenalan
No Telefon:
Alamat Penuh:
Nama Bank &No Ac Untuk Bayaran Bonus
Status Bujang
Berkahwin
Nama Pasangan dan No Kad Pengenalan Pasangan
Pilihan Keahlian. Bayaran Ke Ac: Maybank -Elza Lovely Enterprise - 512183143403 Bayaran RM75 (Semenanjung Malaysia)
Bayaran RM85 (Sabah& Sarawak)
Keahlian Percuma Dengan Pembelian 200UV
Maklumat Pembayaran
Pesanan/Nota:

This online form was provided by Freedback.

Borang Pesanan Vitamin

Nama
Emel
No Telefon
Alamat 1
Alamat 2
Alamat 3
Poskod
Nama Produk /Set Vitamin & Bil Yang Ingin Dipesan:
Nota (Jika Ada)
Pilihan Bank Bayaran Maybank
CIMB
RHB Bank

This contact form was created by Freedback.
 

-Sihat dan Cantik Semulajadi- Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template