Monday, September 22, 2014

Resepi Sardin HomeMade dan Bahaya Sardin Tin

Salam semua;

Masih di dalam mood ingin berkongsi resepi dengan pembaca semua. Kali ni dengan resepi yang agak special iaitu Sardin HomeMade :-)

Ada tak pembaca yang suka makan sardin? Pasti ada kan? Sardin adalah antara makanan dalam tip yang mudah diperolehi dan sedap rasanya. Walaupun begitu ramai yang tidak menyedari akan bahaya makan sardin di dalam tin ni. Saya tidak akan mengulas lebih lanjut tentang bahaya ini, cukuplah jika kita merujuk kepada label tempoh hayat sardin tin iaitu tarikh pengilangan dan tarikh tamat (expired date) seperti di bawah:-


Jangka Hayat Sardin Tin Adalah Tiga Tahun
Untuk tempoh jangka hayat 3 tahun ini, agak-agaknya berapa banyak bahan pengawet yang diperlukan dan dicampurkan ke dalam sardin ini bagi memastikannya kekal segar dan masih elok untuk dimakan? Saya serahkan kepada pembaca semua untuk menilainya ye!

Ok, Jom kita tengok bahan-bahan untuk membuat Sardin Home Made ini.  Pressure Cooker diperlukan untuk memasak Sardin ini. Cara pembuatan ini saya pelajari ketika mengikuti Kursus Makanan Sihat yang dianjurkan oleh Resepi Masakan Sihat yang dimiliki oleh Puan Umi.

Bahan-Bahan
1. 1 kilo ikan sardin, dibuang kepalanya dan dipotong dua (supaya nampak real macam sardin tin)
2. 10 biji tomato segar - dikisar halus
3. 1 sudu besar gula
4. 1 sudu besar garam

Cara-Cara
1. Masukkan tomato kisar ke dalam periuk
2. Masukkan ikan, gula dan garam.
3. Masak selama 1 jam


Masak selama 1 jam menggunakan pressure cooker
Setelah Sardin siap, Sardin ini bolehlah dimasak mengikut kesukaan para pembaca semua sama ada ditumis dengan cili dan sebagainya.

Wah, senang je rupa-rupanya kan. Rasanya pun lebih enak dan segar berbanding Sardin Tin.
Jangan Lupa Cuba Ye :-)


Salam Sayang
iLa Fyra


0 comments:

Post a Comment

Jom tinggalkan komen anda di sini :-)

Pendaftaran Ahli Shaklee

Nama Penuh:
E-mail:
No Kad Pengenalan
No Telefon:
Alamat Penuh:
Nama Bank &No Ac Untuk Bayaran Bonus
Status Bujang
Berkahwin
Nama Pasangan dan No Kad Pengenalan Pasangan
Pilihan Keahlian. Bayaran Ke Ac: Maybank -Elza Lovely Enterprise - 512183143403 Bayaran RM75 (Semenanjung Malaysia)
Bayaran RM85 (Sabah& Sarawak)
Keahlian Percuma Dengan Pembelian 200UV
Maklumat Pembayaran
Pesanan/Nota:

This online form was provided by Freedback.

Borang Pesanan Vitamin

Nama
Emel
No Telefon
Alamat 1
Alamat 2
Alamat 3
Poskod
Nama Produk /Set Vitamin & Bil Yang Ingin Dipesan:
Nota (Jika Ada)
Pilihan Bank Bayaran Maybank
CIMB
RHB Bank

This contact form was created by Freedback.
 

-Sihat dan Cantik Semulajadi- Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template