Friday, October 3, 2014

Belajar Buat Link Di Komen Blog



Salam semua :-)

Hari ni saya nak kongsikan sedikit maklumat tentang cara-cara buat Link ke Blog apabila kita meninggalkan komen atau URL di blog rakan-rakan.

Untuk makluman rakan-rakan semua, pada masa kini Blogspot tidak menyediakan kemudahan untuk pengguna memasukkan link secara automatik di ruangan komen.
URL yang ditinggalkan di ruangan komen tidak di link secara automatik oleh Blogspot






Ini bermakna apabila kita meninggalkan URL di ruangan komen, URL tersebut  hanyalah di dalam bentuk alamat tanpa pautan (link) secara automatik ke blog tersebut. Ini bermakna, pembaca perlu copy alamat tersebut secara manual dan paste kan semula di pelayar web untuk membuka URL tersebut.


Teknik Copy + Paste Diperlukan Untuk Membuka URL di bahagian Komen


Bagaimanakah cara untuk membuat link di Komen?

Caranya mudah sahaja. Jom Cuba!!

Oleh kerana fungsi link tidak dimasukkan secara automatik, pengguna perlu memasukkan sedikit coding HTML kepada link tersebut:-

Struktur HTML: <a href=URL/>Ayat</a>


Contoh 1:

Taipkan Kod tersebut di bahagian komen dan klik Publish.

<a href=http://raikankasih.blogspot.com/>Jom Lawat Blog Raikankasih </a>



Berikut adalah hasilnya. Ayat Jom Lawat Blog Raikankasih yang dimasukkan tadi adalah beserta Link ke URL blog http://raikankasih.blogspot.com

Ayat Jom Lawat Blog apabila di klik akan membawa kita secara automatik ke link http://raikankasih.blogspot.com

Contoh 2:

Taipkan Kod tersebut di bahagian komen dan klik Publish.

<a href=http://raikankasih.blogspot.com/2014/09/kelebihan-solat-dhuha.html/> Baca Kelebihan Solat Dhuha</a>

Berikut adalah hasilnya. Ayat Baca Kelebihan Solat Dhuha yang dimasukkan tadi adalah beserta Link ke URL entry blog http://raikankasih.blogspot.com/2014/09/kelebihan-solat-dhuha.html
Ayat Baca Kelebihan Solat Dhuha apabila di klik akan membawa kita secara automatik ke link http://raikankasih.blogspot.com/2014/09/kelebihan-solat-dhuha.html


Bagaimana kalau saya silap coding?

Sekiranya coding yang dimasukkan adalah silap, mesej seperti berikut akan dipaparkan:-



 Jadi pastikan kod yang dimasukkan adalah betul ye !!

Sangat Mudah Bukan?

Selamat Mencuba Semua!!



Salam Sayang;


12 comments:

Norains Sulaiman on October 3, 2014 at 12:04 PM said...
This comment has been removed by the author.
Norains Sulaiman on October 3, 2014 at 12:05 PM said...

Jom Lawat Blog
ilmu yang sangat berguna.tq

alyaa aidee on October 3, 2014 at 1:53 PM said...

testing testing

alyaa aidee on October 3, 2014 at 1:56 PM said...

Tak jadi pun.. jap cuba lagi

Jom blogwalking!

Ila Fyra on October 3, 2014 at 4:33 PM said...

Orait, dah jadi tu kan :-)

nora liza on October 3, 2014 at 5:32 PM said...

Jom blogwalking blog saya

Wan Fatihanum Wan Rusli on October 6, 2014 at 11:07 AM said...

Jangan Klik Blog Saya

Zainab Mat rani on November 17, 2014 at 12:17 PM said...

Thanks for sharing ila...

Jemput datang kerumah Saya

izue jue on December 3, 2014 at 12:50 PM said...

Guna phone boleh ker... Nie cuba ya.. Risiko perniagaan Online dan cara atasinya

Ila Fyra on December 3, 2014 at 4:11 PM said...

Ha, jadi dah tu Izue.
Pengedar Shaklee Semenyih 

Ila Fyra on December 3, 2014 at 4:14 PM said...

Sama-sama. Sharing is Caring :-)
Pengedar Shaklee Semenyih 

Amelza Kamel on December 7, 2014 at 7:32 AM said...

Tq!!! Berjaya buat

Jemput singgah blog saya

Post a Comment

Jom tinggalkan komen anda di sini :-)

Pendaftaran Ahli Shaklee

Nama Penuh:
E-mail:
No Kad Pengenalan
No Telefon:
Alamat Penuh:
Nama Bank &No Ac Untuk Bayaran Bonus
Status Bujang
Berkahwin
Nama Pasangan dan No Kad Pengenalan Pasangan
Pilihan Keahlian. Bayaran Ke Ac: Maybank -Elza Lovely Enterprise - 512183143403 Bayaran RM75 (Semenanjung Malaysia)
Bayaran RM85 (Sabah& Sarawak)
Keahlian Percuma Dengan Pembelian 200UV
Maklumat Pembayaran
Pesanan/Nota:

This online form was provided by Freedback.

Borang Pesanan Vitamin

Nama
Emel
No Telefon
Alamat 1
Alamat 2
Alamat 3
Poskod
Nama Produk /Set Vitamin & Bil Yang Ingin Dipesan:
Nota (Jika Ada)
Pilihan Bank Bayaran Maybank
CIMB
RHB Bank

This contact form was created by Freedback.
 

-Sihat dan Cantik Semulajadi- Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template