Friday, October 17, 2014

Belajar Piano di Semenyih

Salam semua :-)

Siapa di antara pembaca semua yang pandai main piano?  Alkisahnya memang dari dulu saya berhasrat untuk menghantar Arif ke kelas piano.

Sebelum ini kami sekeluarga tinggal di Sungai Merab, jadi kelas piano yang terhampir adalah di Yamaha Music School, Alamanda Putrajaya. Tapi sayangnya pada awal tahun ini, kelas untuk pelajar 4 tahun dibatalkan kerana ketiadaan guru. Jadi tak dapatlah Arif nak belajar main piano.


Ingat lagi tentang kisah Mee Kuning Halal di Semenyih?
Saya memang selalu singgah di kedai ini untuk membeli mee kuning setiap minggu. Entah macam mana, tiba-tiba ternampak Kedai Music WKV ini. Terus saya tanyakan pada Arif, Arif nak belajar main piano lagi tak? Terus Arif jawab, 'Nak, Nak'  sambil tersenyum gembira.

Kita Survey Dulu.
Saya pun pergilah survey bersama Arif. Berita baiknya, kelas ni memang terima pelajar seawal usia 4 tahun. Yurannya pun agak berpatutan iaitu RM100 sebulan untuk 4 kelas (30 minit setiap sesi) atau RM160 sebulan untuk 4 kelas (1 jam setiap sesi). Yang bagusnya ini adalah kelas perseorangan di mana seorang cikgu akan mengajar seorang pelajar dalam satu masa.

Kelas Pertama Arif
Hari Rabu yang lepas bermulalah kelas piano Arif yang pertama. Subjek pertama yang Arif belajar ialah mengenali Note C dan seterusnya menekan Note C menggunakan jari pertama (ibu Jari). Memang penyabar juga cikgu ni, ajar Arif berulang-ulang hingga Arif mampu mengenali Note C di 7 tempat yang berbeza.

Sebenarnya saya sendiri tidak pernah main piano. Pegang piano pun tak pernah, hihi  tapi saya percaya pelajaran muzik ini adalah sebagai nilai tambah kepada Arif untuk menjadi lebih berkeyakinan dan mempunyai kemahiran yang lebih berbanding daripada apa yang boleh dipelajari di sekolah.

Kelebihan Belajar Muzik
Memetik kajian yang dibuat oleh Dr. Frances Rauscher dan Dr. Gordon Shaw  menunjukkan bahawa kanak-kanak prasekolah yang mengambil pelajaran muzik menampilkan keupayaan pemikiran spatial dan temporal (yang merupakan asas penting untuk matematik dan sains) dan prestasi yang lebih baik dalam menjalankan tugas dibandingkan rakan mereka yang tidak mengambil pelajaran muzik, termasuk mereka yang mengambil pelajaran komputer dalam tempoh yang sama.

Kertas Kajian Yang Dibuat Oleh Dr. Frances Rauscher dan Dr. Gordon Shaw Tentang Kelebihan Muzik Kepada Kanak-Kanak


Selain daripada itu, muzik juga dikaitkan dengan peningkatan celik huruf. Muzik juga menjadi komponen penting dalam perkembangan bahasa kerana ia merupakan cara yang baik untuk melibatkan kanak-kanak menerokai bunyi dan perkataan, manakala irama pula alat yang berguna untuk meningkatkan memori. Contoh terbaik adalah lagu huruf dan salah satu cara mudah untuk kanak-kanak menghafal  ABC ialah melalui lagu. .

 Kertas kajian penuh ini boleh di baca di sini

Dengan pendedahan muzik dan latihan muzikal, anak anak juga berupaya untuk memahami maklumat baru dengan lebih baik dan cepat, kerana muzik meningkatkan keupayaan mental. Pemahaman yang diperlukan untuk kanak-kanak memahami nota dan kod lagu akan membuatkan kanak-kanak menjadi lebih bijak. Ini kerana, apabila bermain muzik, otak kiri dan otak kanan akan dirangsang sepenuhnya.



Selain itu, muzik juga membantu merangsang keyakinan dan harga diri anak anda. Bagaimanapun, pembelajaran muzik yang dimaksudkan untuk anak-anak bukanlah pelajaran berbentuk sukar yang boleh memberi tekanan atau melampaui keupayaan anak-anak hingga boleh menimbulkan kesan yang negatif. 

So sekarang, Jadual Arif untuk 5 hari dah penuh. Mengaji, Mengaji, Main Piano, Mengaji, Mengaji  :-)


Salam sayang dan Jumpa Lagi !

Saya adalah pengedar Shaklee Semenyih, Bangi Lama, Putrajaya dan Setiawangsa.  Penghantaran juga dibuat ke seluruh Semenanjung, Sabah dan Sarawak menggunakan perkhidmatan poslaju dan Kurier. Harga istimewa menanti semua pelanggan kami.!

 

Ekslusif Untuk Semua Pelanggan Kami :-)


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration.These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease **
 
Untuk maklumat lanjut, hubungi saya Ila Fyra:
Pengedar Shaklee Malaysia
Pengedar Shaklee Semenyih, Putrajaya dan Setiawangsa (COD)
H/P No: 013-6751381
Whatsapp: 012-8943453
ID Shaklee: 1155567
Blog: http://raikankasih.blogspot.com

0 comments:

Post a Comment

Jom tinggalkan komen anda di sini :-)

Pendaftaran Ahli Shaklee

Nama Penuh:
E-mail:
No Kad Pengenalan
No Telefon:
Alamat Penuh:
Nama Bank &No Ac Untuk Bayaran Bonus
Status Bujang
Berkahwin
Nama Pasangan dan No Kad Pengenalan Pasangan
Pilihan Keahlian. Bayaran Ke Ac: Maybank -Elza Lovely Enterprise - 512183143403 Bayaran RM75 (Semenanjung Malaysia)
Bayaran RM85 (Sabah& Sarawak)
Keahlian Percuma Dengan Pembelian 200UV
Maklumat Pembayaran
Pesanan/Nota:

This online form was provided by Freedback.

Borang Pesanan Vitamin

Nama
Emel
No Telefon
Alamat 1
Alamat 2
Alamat 3
Poskod
Nama Produk /Set Vitamin & Bil Yang Ingin Dipesan:
Nota (Jika Ada)
Pilihan Bank Bayaran Maybank
CIMB
RHB Bank

This contact form was created by Freedback.
 

-Sihat dan Cantik Semulajadi- Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template