Wednesday, October 8, 2014

Cara ' Clearkan Memory Tersembunyi Note Samsung' ~

Salam semua,

Ramai tak di antara pembaca semua yang guna Samsung Galaxy Note? Saya juga adalah salah seorang pengguna setia Samsung Galaxy Note 1 sejak 3 tahun yang lalu. Memang sayang pada Note ni sebab banyak jasanya. Lebih-lebih lagi Note ini merupakan hadiah daripada suami sempena hari lahir  saya yang ke 20. Eh, betul ke 20? hihi :-)


Samsung Galaxy Note 1

Sayangnya selepas 2 tahun digunakan, phone memory (internal memory)  Note ini seperti penuh walaupun tidak banyak aplikasi yang saya install. Akhirnya saya mengambil keputusan untuk format Note ini dan hasilnya phone memory kembali normal.  Saya juga menukar external SdCard kepada GB yang lebih besar. Semua fail dan gambar juga saya pindahkan ke external SdCard.

Selang beberapa bulan, phone memory kembali penuh walaupun tiada aplikasi baru yang saya install. Memang pening dibuatnya, sampaikan saya 'disable dan clear memory bagi built-in' aplikasi. Hasilnya masih juga sama sampaikan suami kata 'Note sayang ni ada virus agaknya'. Dalam hati memang dah fikir nak beli phone baru sahaja yang lebih simple.

Hari ni tiba-tiba dapat mesej dari suami untuk delete dumpsatet/logcat dengan cara ini. Sebelum proses ini dibuat, memory phone saya memang dah tinggal nyawa-nyawa ikan sahaja iaitu sebanyak 152MB. Emel dan notifikasi facebook pun biasanya dah tak masuk ke ruangan notifications bila memory space terlalu rendah.

Ok, Jom kita buat

Di phone taipkan  *#9900# .  Skrin di bawah akan dipaparkan. Pilih Delete dumpstate/logcatKlik Ok pada paparan mesej dan biarkan selama 1-2 minitSetelah seminit, bolehlah kembali menyemak phone memory tadi. Hasilnya memang 'awesome'. See- dari 152Mb telah menjadi 1.5GB. Memang banyak sangat memory yang terlekat di Note saya sejak digunakan tiga (3) tahun yang lalu.


Hasil setelah proses Delete dumpstate/logcat dibuat

Jadi kepada pengguna samsung Note khususnya dan pengguna android amnya bolehlah mencuba cara ini untuk membersihkan sebarang memory tersembunyi atau sytem log yang memenuhkan memory telefon anda.


p/s: Alhamdulillah, tak perlulah beli phone baru nampaknya :-)


Salam sayang;

Saya adalah pengedar Shaklee Semenyih, Bangi Lama, Putrajaya dan Setiawangsa.  Penghantaran juga dibuat ke seluruh Semenanjung, Sabah dan Sarawak menggunakan perkhidmatan poslaju dan Kurier. Harga istimewa menanti semua pelanggan kami.!

 

 JOM ORDER CEPAT-CEPAT dengan harga terbaik daripada saya !!!

  ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration.These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease **  


Untuk maklumat lanjut, hubungi saya Ila Fyra:
H/P No: 013-6751381
Whatsapp: 012-8943453
ID Shaklee: 1155567
Blog: http://raikankasih.blogspot.com

0 comments:

Post a Comment

Jom tinggalkan komen anda di sini :-)

Pendaftaran Ahli Shaklee

Nama Penuh:
E-mail:
No Kad Pengenalan
No Telefon:
Alamat Penuh:
Nama Bank &No Ac Untuk Bayaran Bonus
Status Bujang
Berkahwin
Nama Pasangan dan No Kad Pengenalan Pasangan
Pilihan Keahlian. Bayaran Ke Ac: Maybank -Elza Lovely Enterprise - 512183143403 Bayaran RM75 (Semenanjung Malaysia)
Bayaran RM85 (Sabah& Sarawak)
Keahlian Percuma Dengan Pembelian 200UV
Maklumat Pembayaran
Pesanan/Nota:

This online form was provided by Freedback.

Borang Pesanan Vitamin

Nama
Emel
No Telefon
Alamat 1
Alamat 2
Alamat 3
Poskod
Nama Produk /Set Vitamin & Bil Yang Ingin Dipesan:
Nota (Jika Ada)
Pilihan Bank Bayaran Maybank
CIMB
RHB Bank

This contact form was created by Freedback.
 

-Sihat dan Cantik Semulajadi- Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template