Thursday, October 16, 2014

Set Sendi Shaklee Merawat Carpal Tunnel Syndrome

 Salam semua :-)

Pernahkah pembaca semua mendengar tentang Carpal Tunnel Syndrome?
Carpal Tunnel Syndrome atau Kebas Tangan  adalah satu keadaan dimana berlaku tekanan kepada saraf Median di pergelangan tangan seseorang. Ia dua kali ganda lebih kerap berlaku kepada wanita berbanding lelaki dan dalam 80 peratus kes, pesakit berusia lebih daripada 40 tahun.

Saraf Median di Pergelangang Tangan
Keadaan Saraf angan Pesakit Yang Mengalami Carpal Tunnel SyndromePunca sebenar penyakit ini tidak diketahui namun ianya dikatakan berkaitan daripada penyakit / masalah kesihatan individu yang boleh menyebabkan tekanan kepada saraf median seperti kegemukan, hypothyroid, arthritis, diabetes dan trauma.

Antara Penyebab Carpal Tunnel Syndrome - Kredit Photo: legacy.uspharmacist.com


Dikatakan juga antara penyebab utama Carpal Tunnel Syndrome pada masa kini adalah disebabkan oleh teknik penggunaan tangan yang kurang tepat ketika mengendalikan peralatan komputer seperti keyboard dan mouse terutamanya bagi mereka yang sering online dan bekerja dengan komputer pada setiap masa. Jom kita perhatikan kedudukan tangan dan pergelangan tangan kita semasa menggunakan komputer.

 

Teknik Memegang/Pengendalian Mouse dan Keyboard

Antara keadaan yang menunjukkan simptom Carpal Tunnel adalah seperti:-
  • Rasa tidak selesa atau kebas pada bahagian tangan dan jari-jari tangan
  • Tangan bergetar secara tiba-tiba
  • Bermasalah dalam pengendalian tangan di mana barang yang dipegang seperti sudu, garfu atau pen boleh terlepas secara tiba-tiba
  • Keadaan kulit tangan menjadi kering dan terdapat perubahan warna kulit
  • Kesakitan di bahagian tangan terutamanya di waktu malam hingga menyebabkan tidur terganggu.Rawatan Carpal Tunnel Syndrome

1. Pemakaian Night Splin (Anduh)
Rawatan bagi keadaan ini biasanya dimulakan dengan pemakaian night splint iaitu sejenis peralatan seperti anduh daripada jenis thermoplastic bagi mengelakkan pengelangan tangan daripada terbengkok secara tidak sedar semasa pesakit tidur. Ianya sesuai merawat Carpal Tunnel tahap permulaan atau tidak kritikal.

2. Rawatan fisioterapi / Senaman
Biasanya Doktor juga akan memberikan rawatan fisioterapi bagi bagi mengurangkan radang atau bengkak di kawasan yang terlibat. Selain rawatan fisioterapi, pesakit juga digalakkan untuk membuat sendiri senaman tangan yang bersesuaian bagi mengurangkan masalah ini.

Antara Senaman Yang Boleh Dilakukan oleh Pesakit Carpal Tunnel Syndrome


3. Penggunaan Suntikan
Suntikan ubat jenis steroid ke dalam bahagian carpal tunnel boleh mengurangkan kesakitan yang dialami. Namun penggunaan ubat jenis steroid secara berterusan boleh mendatangkan masalah lain kepada badan manusia. Selain suntikan, pesakit juga biasanya diberikan ubat untuk mengurangkan bengkak dan mengurangkan kesakitan yang dialami.


4. Pembedahan

Pembedahan adalah jalan terakhir yang mungkin perlu dilakukan apabila penggunaan night splin dan fisioterapi tidak berjaya atau terdapat ketumbuhan di dalam pergelangan tangan pesakit. Pembedahan boleh dilakukan dengan cara endoskop atau dengan membuat pembedahan kecil di bahagian pergelangan tangan.


Pembedahan Untuk Carpal Tunnel Syndrome

Di dalam pembedahan ini, Doktor akan membuat hirisan kecil di bahagain yang terlibat, memotong ligamen carpal yang bermasalah dan seterusnya membebaskan saraf ini.Set Sendi Shaklee
Sama seperti masalah sendi yang lain seperti Osteoarthritis,  Berikut adalah Set Vitamin yang sesuai untuk merawat Carpal Tunnel Syndrome.


Set Sendi Shaklee


Fungsi Set Sendi Shaklee


Vivik Shaklee juga amat bagus diamalkan untuk kesihatan sendi. Vivix membantu menguatkan sel tubuh, membantu meningkatkan fungsi otak, kardiovaskular, imuniti dan sendi. Semakin tua, semakin kita akan rasa sakit di sana dan sini, malah ingatan juga berkurangan.  Vivix membantu mengembalikan keremajaan. Baca lebih lanjut tentang Vivix di sini.


Dapatkan Set Sendi Anda Hari Ini.

Saya adalah pengedar Shaklee Semenyih, Bangi Lama, Putrajaya dan Setiawangsa.  Penghantaran juga dibuat ke seluruh Semenanjung, Sabah dan Sarawak menggunakan perkhidmatan poslaju dan Kurier. Harga istimewa menanti semua pelanggan kami.!

 

Ekslusif Untuk Semua Pelanggan Kami :-)


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration.These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease **
 
Untuk maklumat lanjut, hubungi saya Ila Fyra:
Pengedar Shaklee Malaysia
Pengedar Shaklee Semenyih, Putrajaya dan Setiawangsa (COD)
H/P No: 013-6751381
Whatsapp: 012-8943453
ID Shaklee: 1155567
Blog: http://raikankasih.blogspot.com

2 comments:

Unknown on October 17, 2014 at 12:35 AM said...

bagus info ni..

www,mqvitashop.com

akmal rusydi on October 17, 2014 at 12:03 PM said...

info yang menarik..

Post a Comment

Jom tinggalkan komen anda di sini :-)

Pendaftaran Ahli Shaklee

Nama Penuh:
E-mail:
No Kad Pengenalan
No Telefon:
Alamat Penuh:
Nama Bank &No Ac Untuk Bayaran Bonus
Status Bujang
Berkahwin
Nama Pasangan dan No Kad Pengenalan Pasangan
Pilihan Keahlian. Bayaran Ke Ac: Maybank -Elza Lovely Enterprise - 512183143403 Bayaran RM75 (Semenanjung Malaysia)
Bayaran RM85 (Sabah& Sarawak)
Keahlian Percuma Dengan Pembelian 200UV
Maklumat Pembayaran
Pesanan/Nota:

This online form was provided by Freedback.

Borang Pesanan Vitamin

Nama
Emel
No Telefon
Alamat 1
Alamat 2
Alamat 3
Poskod
Nama Produk /Set Vitamin & Bil Yang Ingin Dipesan:
Nota (Jika Ada)
Pilihan Bank Bayaran Maybank
CIMB
RHB Bank

This contact form was created by Freedback.
 

-Sihat dan Cantik Semulajadi- Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template