Wednesday, November 12, 2014

Tips Basuh dan Keringkan Baju Paling Mudah di Musim Hujan ~

Salam semua :-)

Sekarang ni memang musim hujan di tempat saya. Biasanya hujan akan turun pada waktu tengahari atau petang. Alhamdulillah hujan yang turun juga membuatkan masalah jerebu yang sering melanda semakin hilang. Walaubagaimanapun, kekerapan hujan boleh membuatkan baju yang disidai sering tidak kering. Adakalanya ambil masa 2-3 hari juga untuk kering.

Susahnya Nak Keringkan Baju Semasa Hujan

Tips Basuh Baju di Musim Hujan

Basuh Baju Pada Awal Pagi
Kenapa perlu basuh baju pada awal pagi? Biasanya hujan akan turun di waktu tengahari atau di waktu petang, jadi bila basuh waktu pagi, masa yang ada untuk kita mengeringkan pakaian adalah lebih lama berbanding kita basuh baju di waktu tengahari. Peratus baju untuk kering pun lebih tinggi.

Gunakan Ampaian Mudah Alih
Hujan biasanya turun tanpa disangka-sangka. Bayangkan kita tengah makan atau sedang berada di bilik air ketika hujan rintik-rintik mula turun. Bukan hanya baju sahaja yang basah, silap-silap kita pun basah sekali ketika mengangkat pakaian. Lepas tu dah pening pula sebab tak tau nak sidai kat mana. Dengan menggunakan ampaian mudah alih, kita hanya perlu alihkan ampaian ke tempat yang terlindung seperti garaj. Bila hujan dah reda, bolehlah kita tolak kembali ampaian ini ke tempat yang panas.

Penggunaan Ampai Mudah Alih Memudahkan Proses Menyidai Pakaian Ketika Musim Hujan.

Gunakan Kipas
Katakanlah baju-baju pembaca dah kehabisan sangat, gantunglah sehelai dua dan letakkan di bawah kipas di bilik tidur. Bila bangun esok paginya, comfirm baju-baju tersebut telahpun kering.

Gunakan Pencuci Pakaian Yang Best dan Harum
Baju yang lembab sangat mudah berbau hapak dan boleh menyebabkan pembiakan bakteria. Oleh yang demikian penggunaan pencuci pakaian yang bebas bahan kimia seperti Shaklee Fresh Laundry Concentrate dan Soft Fabric Concentrate sangat bagus untuk menjadikan baju lebih bersih dan kekal harum walaupun ketika hari hujan.


 
Memang best sangat sabun ni sampai kita terbau-bau keharumannya. Memang comfirm puas hati sampai ada yang ingat kita guna pewangi mahal. Jom kita tengok kenapa Fresh Laundry ni special sangat:-
Tiada jaminan bahawa ianya sesuai utuk semua jenis pakaian terutama bayi

Make Money at : http://bit.ly/best_tips
Get Clean Laundry Tiada jaminan bahawa ianya sesuai utuk semua jenis pakaian terutama bayi

Make Money at : http://bit.ly/best_tips

    • 100% di rumus khas dari bahan-bahan semula jadi
    • Tidak mengandungi bahan bahaya seperti Triethanolamine dan dodecylbenzenesulfonate, perengsa yang disenaraikan oleh EPA sebagai bahan berbahaya. Bahan-bahan ini boleh memberi kesan buruk pada anggota hidung, kerongkong dan paru-paru seterusnya membawa kepada masalah batuk, asma atau sesak nafas.
    • Kurang risiko Alahan/Alergic kerana hanya mengandungi bahan semulajadi.
    • 100% selamat utuk semua jenis pakaian terutama pakaian bayi

    Tips Paling Last :-

    Gunakan Pengering Pakaian.
    Pengering pakaian sebenarnya memang telah digunakan secara meluas di luar negara berbanding negara kita Malaysia.  Memang best guna pengering ni, sebab kita dah jimatkan masa untuk menyidai dan mengangkat pakaian di jemuran. Cuma mesin lipat baju sahaja yang belum ada lagi, kalau ada, pastinya ramai di antara kita yang dah membelinya kan?
    Pengering Pakaian Yang Rupanya Macam Mesin Basuh

    Tips Paling Senang
    Tips paling senang ialah hantar baju-baju ke dobi, bayar duit dan collect lah semula keesokan harinya. Lagi best sebab baju-baju dah berlipat semuanya. Hihi, sesekali kita bergurau untuk menceriakan suasana :-)


    Salam Sayang;

    Saya adalah pengedar Shaklee Semenyih, Bangi Lama, Putrajaya dan Setiawangsa.  Penghantaran juga dibuat ke seluruh Semenanjung, Sabah dan Sarawak menggunakan perkhidmatan poslaju dan Kurier. Harga istimewa menanti semua pelanggan kami.!




    Ekslusif Untuk Semua Pelanggan Kami :-)

     JOM ORDER CEPAT-CEPAT dengan harga terbaik daripada saya !!!

    ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration.These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease **
     
    Untuk maklumat lanjut, hubungi saya Ila Fyra:
    H/P No: 013-6751381
    Whatsapp: 012-8943453
    ID Shaklee: 1155567
    Blog: http://raikankasih.blogspot.com

    26 comments:

    Nik Azimah Awg Hamat on November 12, 2014 at 2:25 PM said...

    tak pernah lagi cuba sabun ni...tergerak juga hati nk mencubanya..

    makanan tambahan untuk ibu hamil

    nurulhuda sobari on November 12, 2014 at 2:26 PM said...

    Bolh tak kalau huda kata membasuh baju adalah one of my hobby. Hari2 wajib basuh baju. Dan yang pastinya, pencuci dan pelembut fabrik haruslah kena dengan jiwa.hihii..ehh, feel dia lain tau kalau kita pakai sabun and softner yang kena dengan kita.

    Mohh kita jengah--> BAWANG PUTIH DALAM BOTOL COMEL

    Nor Azimah on November 12, 2014 at 4:41 PM said...

    nak cuba jugak lepas ni..fresh laundry...sbb selamat dan semulajadi..
    tgn saya ni sensitif klau terkena sabun yg byk bahan kimia...

    Cara Atasi Penyakit Tonsil

    Zainab Mat rani on November 12, 2014 at 5:12 PM said...

    Tak pernah lagi cuba lagi fresh laundry ni..wajib cuba lepas ni

    Jom Lawat Blog Saya

    Nursimatun Md Yusof on November 12, 2014 at 5:34 PM said...

    Tips ni memang dah di amalkan tapi yang sabun tu belum cuba lagi. In shaa Allah bakal mencubanya juga...

    Pernah cuba Air Detox ?

    Ain Ridzuan on November 12, 2014 at 6:06 PM said...

    Sabun tu sangat sesuai untuk orang yang mengalami alahan dengan serbuk pencuci. Memang nak cuba ni... sebab anak mudab allergikk...


    Rahsia Anak Jarang Sakit

    Jasreena Zainal Abidin on November 12, 2014 at 6:15 PM said...

    Nak cuba jgak lepas ni.. Skrg musim hujan, bju asitj berbau sbb tak kering. Sigh!

    ida rusyeela on November 12, 2014 at 6:26 PM said...

    Sabun ni best, sesuai utk org yg mcm saya ni senang alergik. Saya dah cuba, anda bila lg?

    Jemput baca: RAWATAN ASLI PUTIHKAN KETIAK YANG BERKARAT DENGAN BERKESAN

    Syira Masyiramaro on November 12, 2014 at 7:14 PM said...

    Sy suka tips yg terakhir tu haha..machine self service pun dh banyak sekarang tp pwrlukan masa nak menunggu pulak.ada pro n kontra.ikot keselesaan masing2

    salam perkenalan


    fisha hasan on November 12, 2014 at 8:11 PM said...

    Sy pernah hntar kat mesin self service Mmg kering.. Lpastu guna la sabun shaklee ni.. Mmg Wangi, berkesan, cepat kering, balik gantung or lipat je.. Sng keje.. Hehe
    APA ITU SIRAP AJAIB??

    kecik sangat on November 12, 2014 at 9:54 PM said...

    Saya biasa basuh baju waktu petang lepas balik dari keje .. esok tengahari sebelum adik pergi sekolah..die angkat baju. Jadi saya balik tinggal kipat jek.. mudah bagi saya kerana masih tinggal dengan keluarga.

    mrskeciksangat.blogspot.com

    syuhada salleh on November 12, 2014 at 10:28 PM said...

    Huhu..memang tgh memikirkan psl nak selesaikan masalah basuh baju waktu musim hujan ni..yess..hantat laundry ye kak ila..hehe

    alyaa aidee on November 12, 2014 at 10:32 PM said...

    Teringin pula try soft fabric concentrate. Tq share tips ni. Memang sesuai dengan cuaca yang tak menentu sekarang

    ieda dayah on November 12, 2014 at 10:41 PM said...

    ampai baju mudah alih tu memang saya pakai, jika hari panas boleh tarik keluar dan jemur di tengah panas.. kalau tiba-tiba hujan hanya tarik masuk ke dalam sahaja.. tapi kadang jika hujan sepanjang hari, pasti akan buat baju jadi hapak.. bolehla try guna pencuci baju shaklee ni untuk hilangkan bau hapak di baju ketika musim hujan nanti..

    BAGAIMANA MAHU KURUS DAN DIET DENGAN JAYANYA

    SUNITA ARZANSU Supiyan on November 12, 2014 at 10:45 PM said...

    tq for sharing...baru try soft fabric tu.utk cuci bju anak2.mmg lembut dan wangi sgt...

    Tips jimat duit berbelanja di pasar raya

    Aiyu Anuar on November 12, 2014 at 11:11 PM said...

    Suatu hari nnt kena cuba fresh laundry ni. Macam menarik. Sebab dirumus khas dari bahan semulajadi.

    nurul nurshida rosnan on November 13, 2014 at 12:07 AM said...

    Musim hujan biasa nya jemur dlm rumah jer la kering pakai kipas. Tak pun
    Tak pun tip yang terakhir bawa g dobi jer.

    CahayaUmmu Rizqi on November 13, 2014 at 12:32 AM said...

    memang nak mencuba fresh laundry ini..basic H sudah mencuba memang terbaik, lepas ini set laundry pula

    Zoe Abigail Adamant on November 13, 2014 at 6:18 AM said...

    Mencuci pakaian adalah kerja rumah yang wajib.walaupun berat je tulang nak angkat ke..pun kena buat..hihi kalau x nanti melambak le..lagi la penat nak basuh.Kalau nak baju wangi dan tahan tahan lama cuba la set laundry ni..



    kawal paras gula dalam darah pesakit kencing manis

    supplement eshoppe on November 13, 2014 at 8:18 AM said...

    memang pening kepala tengok kain bersidai yang x kering dan berbau hapak plak, bolehla try guna pencuci baju shaklee ni untuk hilangkan bau hapak di baju ketika musim hujan nanti

    Kamalia Lee on November 13, 2014 at 10:24 AM said...

    Hihiih lucu la baca tips yg last.. Itu mmg paling best, dulu keje, hantar baju yg dh ke hospital tu ke dobi. Taknak campur dgn baju anak-anak di rumah. Skrg ni musim hujan, bertimbun laundry. Mmg rasanak hhantar dobi,sbb laundry bertimbun nak lipat haahah bab lipat baju paling malas... Ada tak mesin lipat baju? Hahah

    Norhafizah Kamso on November 13, 2014 at 11:35 AM said...

    selalu amalkan tips no 3 tu...sebab biasanya basuh baju waktu malam dan lebih gemar sidai dalam rumah sejak kejadian jerebu besar2an...penat basuh baju letak pewangi tapi bila angkat bau asap hapak semua..sudahnya basuh sekali lagi.

    Ketahui 10 Sebab Kenapa Patut Beri Anak Meal Shakes

    Haisa Yusoff on November 13, 2014 at 11:56 AM said...

    Tips yang bagus..boleh apply musim hujan ni. Kat sin dah macam nak banjir..hari2 hujan

    asma el Kareem on November 13, 2014 at 1:20 PM said...

    Bagus info ni..nak-nak sekarang musim hujan

    Akhirnya Tadika Al Falah untuk Najihah

    izue jue on November 13, 2014 at 6:43 PM said...

    Saya sukakan sabun Get Clean. Walaupun dalam hujan, baju tidak berbau. Best sangat. Satu kotak boleh tahan berbulan.

    Ila Fyra on November 16, 2014 at 11:45 AM said...

    Betul tu kawan-kawan, Get Clean ni bukan sahaja buatkan baju lebih bersih, tetapi juga berbau segar!

    Post a Comment

    Jom tinggalkan komen anda di sini :-)

    Pendaftaran Ahli Shaklee

    Nama Penuh:
    E-mail:
    No Kad Pengenalan
    No Telefon:
    Alamat Penuh:
    Nama Bank &No Ac Untuk Bayaran Bonus
    Status Bujang
    Berkahwin
    Nama Pasangan dan No Kad Pengenalan Pasangan
    Pilihan Keahlian. Bayaran Ke Ac: Maybank -Elza Lovely Enterprise - 512183143403 Bayaran RM75 (Semenanjung Malaysia)
    Bayaran RM85 (Sabah& Sarawak)
    Keahlian Percuma Dengan Pembelian 200UV
    Maklumat Pembayaran
    Pesanan/Nota:

    This online form was provided by Freedback.

    Borang Pesanan Vitamin

    Nama
    Emel
    No Telefon
    Alamat 1
    Alamat 2
    Alamat 3
    Poskod
    Nama Produk /Set Vitamin & Bil Yang Ingin Dipesan:
    Nota (Jika Ada)
    Pilihan Bank Bayaran Maybank
    CIMB
    RHB Bank

    This contact form was created by Freedback.
     

    -Sihat dan Cantik Semulajadi- Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template