Tuesday, December 16, 2014

Masalah Alahan Laktosa dan Susu Lembu Yang Boleh Membahayakan Kanak-Kanak

Salam semua :-)

Tidak lama lagi si comel saya Akmal Faiz bakal berusia 2 tahun. Subhanallah, cepatnya masa berlalu. Terasa bagikan baru sahaja saya melahirkan si comel ini. Bakal menginjak usia 2 tahun juga merupakan saat-saat yang agak menyedihkan kerana Akmal bakal bercerai susu dengan ibunya. Mudah-mudahan proses bercerai susu ini nanti semudah seperti yang pernah dilalui oleh abangnya dulu.


Si Comel Akmal Ketika Berusia Seminggu
Di dalam entry  terdahulu, saya ada kongsikan beberapa tips untuk wean off secara psikologi. Salah satu tips yang perlu dibuat sebelum bercerai susu adalah menguji sama ada anak kita tadi mempunyai Lactose Intelorance  atau  Milk Cow Allergy. Ini adalah penting kerana apabila bercerai susu ibu, ada kemungkinan anak kita masih ingin meneruskan penyusuan menggunakan susu yang lain. Namun jika anak menolak untuk menyusu, ibu bapa tidak perlu bersedih kerana sumber kalsium juga masih boleh diperolehi daripada sumber makanan lain selain susu. 

usu dan hasil tenusu mengandungi gula susu yang perlu dipecahkan menjadi lebih kecil supaya dapat diserap ke aliran darah. Gula susu ini dipanggil laktosa. Ia dipecahkan oleh enzim lactase di dalam usus. Apakah alahan laktosa? Alahan laktosa adalah ketidakupayaan untuk menghadamkan gula susu atau laktosa.
usu dan hasil tenusu mengandungi gula susu yang perlu dipecahkan menjadi lebih kecil supaya dapat diserap ke aliran darah. Gula susu ini dipanggil laktosa. Ia dipecahkan oleh enzim lactase di dalam usus. Apakah alahan laktosa? Alahan laktosa adalah ketidakupayaan untuk menghadamkan gula susu atau laktosa.

usu dan hasil tenusu mengandungi gula susu yang perlu dipecahkan menjadi lebih kecil supaya dapat diserap ke aliran darah. Gula susu ini dipanggil laktosa. Ia dipecahkan oleh enzim lactase di dalam usus. Apakah alahan laktosa? Alahan laktosa adalah ketidakupayaan untuk menghadamkan gula susu atau laktosa.


Alahan Laktosa
Susu dan hasil tenusu mengandungi laktosa (gula susu) yang perlu dipecahkan menjadi lebih kecil supaya dapat diserap ke dalam aliran darah. Laktosa ini akan dipecahkan oleh enzim lactase di dalam usus. 

 

Alahan laktosa berlaku apabila tubuh anak tadi tidak berupaya untuk menghadamkan laktosa tadi. Ianya berlaku kerana kekurangan enzim lactase di lapisan usus dan ianya boleh berlaku secara sementara atau kekal.



Tanda-Tanda Alahan Laktosa
Gejala ini biasanya akan kelihatan dalam  tempoh ½ hingga 2 jam selepas bayi mengambil makanan yang mengandungi laktosa:-
  • Bayi merengek dan menangis
  • Perut kembung dan memulas
  • Berak cair / cirit birit yang berbau busuk
  • Kentut yang berlebihan
  • Kulit melecet di bahagian punggung
Pastikan ibu bapa membawa anak-anak berjumpa Docktor untuk mengenalpasti jenis alahan laktosa yang berlaku sama ada ia bersifat sementara ataupun kekal. Bagi yang bersifat kekal, anak-anak akan dicadangkan untuk mengambil susu lembu tanpa laktosa (lactose free) atau susu soya. Bagi yang bersifat sementara pula, pelan pemakanan yang bersesuaian akan membantu mengatasi masalah ini.
Susu tersebut mungkin dibuat dari susu lembu tanpa laktosa (lactose free) atau susu soya.



Alahan Susu Lembu
Apakah tanda-tanda dan gejala penyakit ini? Gejala ini akan kelihatan ½ hingga 2 jam selepas memakan makanan yang mengandungi laktosa: Bayi merengek dan menangis. Perut kembung dan memulas Berak cair yang berbau busuk Kentut yang berlebihan Kulit melecet di bahagian punggung

Alahan Susu Lembu pula merupakan tindak balas luar biasa yang berlaku apabila tubuh kita terdedah kepada protein susu lembu.Menurut kajian terdapat 1-5 % bayi ada alahan kepada protein yang terdapat dalam susu lembu dan susu formula yang berasaskan susu lembu. Kebanyakan bayi yang mengalami alahan kepada susu lembu akan sembuh apabila menjangkau umur 3 hingga 4 tahun.

Pelbagai produk tenusu yang mengandungi protein susu lembu

Tanda-Tanda Alahan Susu Lembu
  • Ekzema – kulit menjadi kering, merah dan gatal di leher, pipi, pelipat siku dan pelipat lutut.
  • Bengkak bibir, muka dan mata. Biasanya timbul sejurus selepas bayi minum susu lembu. 
  • Sesak nafas dan berbunyi
  • Cirit-Birit
  • Muntah
  • Najis Berdarah. 
Bawa segera bayi berjumpa Doktor sekiranya terdapat tanda-tanda yang membahayakan ini kerana ada  kemungkinan bayi juga boleh mengalami  alahan serius yang dipanggil  anaphylaxis shock yang boleh membahayakan nyawanya. Dikatakan juga bayi yang mengalami alahan protein susu lembu juga mungkin alah terhadap susu soya dan susu kambing. Oleh yang demikian biasanya Doktor akan memberikan susu khas kepada bayi (chydrolysate based formula/ asid amino based formula).

Dapatkan maklumat lanjut berkaitan alahan laksosa  dan alahan susu lembu ini.

Saya adalah pengedar Shaklee Semenyih, Bangi Lama, Putrajaya dan Setiawangsa.  Penghantaran juga dibuat ke seluruh Semenanjung, Sabah dan Sarawak menggunakan perkhidmatan poslaju dan Kurier. Harga istimewa menanti semua pelanggan kami.!

 

 JOM ORDER CEPAT-CEPAT dengan harga terbaik daripada saya !!!

  ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration.These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease **  

Untuk maklumat lanjut, hubungi saya Ila Fyra:
H/P No: 013-6751381
Whatsapp: 012-8943453
ID Shaklee: 1155567
Blog: http://raikankasih.blogspot.com

10 comments:

Nik Azimah Awg Hamat on December 16, 2014 at 1:38 PM said...

perkongsian yang menarik untuk para ibu yang bakal bercerai susu dengan anak..

ESP DAN GLA PENANGAN UNTUK KULIT CANTIK

alyaa aidee on December 16, 2014 at 2:46 PM said...

alahai siannya kalau tengok anak yang ada alahan. Sebaiknya berilah susu ibu buat simanja. anak lebih tinggi imun dan yang saya perasan, berat anak seimbang.

yoorin melacolea on December 16, 2014 at 4:22 PM said...

tak sampai hati kan nak bg putus susu.. adehh.. Irine dah laa jenis mengempeng.. kalau nak stop kan ntah macam mana laaa... 1 hari x menyusu badan pon nampak kite, macam nampak apa laaaa terus tepuk2 dada kite..

asma el Kareem on December 16, 2014 at 5:20 PM said...

bf baby sangat la manja

Testimoni Collagen Shaklee Buat Wanita Tidak Percaya

Nabilla illa on December 16, 2014 at 7:44 PM said...

Bagus info ni..tq for sharing

nurulhuda sobari on December 16, 2014 at 8:01 PM said...

kena alert nie kalau berlaku sesuatu yang pelik kat anak..

JommSihatDanCantik -> ASAL STRESS JERR MAKAN!

sicomel ayatulhusna on December 16, 2014 at 8:19 PM said...

Sayang nya nak putuskan susu dengan anak kan...bila dah putus susu rasa rindu pula nak menyusu anak...itulah perasaan saya...huhu

pengakuan eksklusif seorang wanita tersalah mengambil produk yang mengandungi bahan kimia

Niny fariza on December 16, 2014 at 8:26 PM said...

kawan saya ada sorang yang menghadapi masalh laktos intolerence..lau mabik jer produk tenusu mesti cirit birit..

Cara Nak Kurus

supplement eshoppe on December 16, 2014 at 10:22 PM said...

Perkongsian yg menarik.ibu melihat perubahan pada bayi tidak semua bayi sesuai dgn susu lembu.
Cara Menghilangkan Parut Jerawat Dengan Vitamin E

Kamalia Lee on December 17, 2014 at 12:45 AM said...

terima kasih..info yg sgt bermanfaat buat ibu-ibu di luar sana

Post a Comment

Jom tinggalkan komen anda di sini :-)

Pendaftaran Ahli Shaklee

Nama Penuh:
E-mail:
No Kad Pengenalan
No Telefon:
Alamat Penuh:
Nama Bank &No Ac Untuk Bayaran Bonus
Status Bujang
Berkahwin
Nama Pasangan dan No Kad Pengenalan Pasangan
Pilihan Keahlian. Bayaran Ke Ac: Maybank -Elza Lovely Enterprise - 512183143403 Bayaran RM75 (Semenanjung Malaysia)
Bayaran RM85 (Sabah& Sarawak)
Keahlian Percuma Dengan Pembelian 200UV
Maklumat Pembayaran
Pesanan/Nota:

This online form was provided by Freedback.

Borang Pesanan Vitamin

Nama
Emel
No Telefon
Alamat 1
Alamat 2
Alamat 3
Poskod
Nama Produk /Set Vitamin & Bil Yang Ingin Dipesan:
Nota (Jika Ada)
Pilihan Bank Bayaran Maybank
CIMB
RHB Bank

This contact form was created by Freedback.
 

-Sihat dan Cantik Semulajadi- Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template