Friday, January 30, 2015

3 Faktor Utama dan Tips Memilih Breast Pump

Bagi ibu berkerjaya yang berhasrat menyusukan anak secara ekslusif pastinya akan membeli breast pump sebagai persediaan untuk mengepam susu di pejabat nanti. Maklumlah, bukan semua ibu pandai perah dengan tangan (marmet) kan? Pemilihan pump susu yang tepat penting agar kita tidak perlu membazirkan wang lagi apabila perlu membeli pump lain bila merasakan pump susu sedia ada tidak sesuai dan sebagainya. Di  bawah ini saya kongsikan beberapa tips untuk memilih breast pump yang bersesuaian.


Jenis Pekerjaan
Ini adalah faktor yang sangat penting untuk dipertimbangkan. Apakah jenis pekerjaan ibu dan bagaimana suasana di tempat kerja?
 • Adakah kerja kita sangat sibuk dan waktu mengepam terhad? : Jika ya, ibu wajib beli pump yang jenis double pumping bagi memastikan waktu memerah susu dapat dijimatkan.
 • Adalah kerja kita jenis yang selalu keluar pejabat dan out station?: Jika ya, ibu perlu beli pump yang ringan dan mudah alih kerana ibu akan mengusungnya dan dibawa ke mana-mana sahaja.
 • Adakah tempat mengepam kita di pejabat tiada punca plug: Jika ya,  ibu perlu beli pump yang menggunakan kuasa bateri atau jenis pump yang boleh beroperasi menggunakan bateri dan elektrik.

Faktor Harga
Berapakah budget yang diperuntukkan untuk membeli breast pump? Harga breast pump di pasaran adalah sekitar RM100 hingga RM2000 mengikut jenama dan fungsinya. Belilah pam yang sesuai mengikut kemampuan dan kerjaya kita. Jika ibu inginkan pam yang ringan, double pumping dan mudah alih, harganya pasti sedikit mahal berbanding pam yang susu yang biasa. Yang penting pastikan  pump tersebut selesa, tidak menyakitkan dan mempunyai sedutan boleh laras yang agak sama seperti sedutan bayi. Paling bagus, belilah pump semasa promosi kerana harganya lebih murah dan biasanya datang dengan pakej seperti botol storage dan lain-ain.

Jenis Breast Pump
Faktor ini berkait rapat dengan faktor pertama dan kedua. Secara teori, terdapat 4 jenis breast pump di pasaran iaitu pum manual, bateri, elektrik dan kombinasi bateri-elektrik.

Pump Manual


Pump manual sedikit memenatkan tetapi harganya lebih murah berbanding jenis yang lain. Pump manual boleh digunakan tanpa perlu bergantung kepada bateri  atau sumber elektrik. Walaubagaimanapun kebanyakan pump manual adalah single pumping dan masa yang diambil untuk mengepam pastinya lebih lama berbanding double pump. 


Pump Jenis Bateri

Breast pump jenis ini menggunakan bateri yang boleh dicai semula dan kurang memenatkan berbanding pump manual. Namun kita perlu pastikan jangka hayat untuk bateri adalah cukup untuk penggunaan harian.


Pump Jenis Elektrik


Memerah susu menggunakan pum jenis elektrik lebih mudah dan tidak memenatkan. Cuma pastikan sumber elektrik ada dan tersedia. 

Pump Jenis Elektrik + Bateri


Pump jenis ini boleh berfungsi menggunakan elektrik atau bateri. Harganya antara yang termahal berbanding pump jenis lain. Dalam erti kata lain, ianya antara pump yang menjadi idaman ibu-ibu semua. 


Spesifikasi Breast Pump

Selain 3 Faktor utama di atas, berikut adalah beberapa spesifikasi lain yang boleh dipertimbangkan ketika memilih breast pump.
 • Single atau double pumping
  • Single bermaksud pump tersebut hanya boleh pam susu dari satu breast dalam satu masa
  • Double bermaksud pump tersebut boleh pam susu dari kedu-dua breast dalam satu masa
 • Jenama breast pump 
  • Antara jenam yang sering menjadi pilihan dan terkenal adalah medela, spectra, avent, ameda dan lain-lain lagi.
 • Berat pump
  • Bagi ibu-ibu yang selalu travel, pilihlah pump yang ringan, kecil dan mudah dibawa.
 • Bilangan part
  • bagi memudahkan  proses mencuci, pilihlah pump yang tidak menggunakan part yang terlalu banyak dan komplikated
  • pastikan semua part adalah free BPA
 • Jaminan Selepas Belian
  • Pastikan ibu mempeli pump yang ada jaminan sekurang-kurangnya setahun
  • Lebih bagus jika kedai yang menjual menyediakan pump gantian ketika proses servis/ pembaikan pump dibuat
  • Beli dengan pembeli/kedai yang dipercayai
 •  Sesuai dengan botol simpanan susu biasa
  • Kebanyakan pump boleh menggunakan botol storage yang normal yang terdapat di pasaran. Namun terdapat juga pump yang hanya boleh menggunakan botol perahan jenama mereka sahaja.
Pada masa kini terdapat banyak kedai yang menyediakan sample pump susu untuk dicuba. Jadi berkunjunglah ke kedai dan cubalah dahulu sebelum memilih pump kegemaran anda.

Moga-moga tips ini dapat dijadikan panduan bagi ibu-ibu yang ingin membeli pump susu. Jom baca tentang keistimewaan Susu Ibu di sini.


Salam Sayang dan Jumpa Lagi


Saya adalah pengedar Shaklee Semenyih, Bangi Lama, Putrajaya dan Setiawangsa.  Penghantaran juga dibuat ke seluruh Semenanjung, Sabah dan Sarawak menggunakan perkhidmatan poslaju dan Kurier. Harga istimewa menanti semua pelanggan kami.!   

2 Cara Mudah Jadi Ahli Shaklee
Jom Tambahkan Pendapatan dan  Buat Side Income
Keistimewaan Bisness Shaklee Bersama Kami
 

 

Ekslusif Untuk Semua Pelanggan Kami :-)


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration.These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease **
 
Untuk maklumat lanjut, hubungi saya Ila Fyra:
Pengedar Shaklee Malaysia
Pengedar Shaklee Semenyih, Putrajaya dan Setiawangsa (COD)
H/P No: 013-6751381
Whatsapp: 012-8943453
ID Shaklee: 1155567
Blog: http://raikankasih.blogspot.com

0 comments:

Post a Comment

Jom tinggalkan komen anda di sini :-)

Pendaftaran Ahli Shaklee

Nama Penuh:
E-mail:
No Kad Pengenalan
No Telefon:
Alamat Penuh:
Nama Bank &No Ac Untuk Bayaran Bonus
Status Bujang
Berkahwin
Nama Pasangan dan No Kad Pengenalan Pasangan
Pilihan Keahlian. Bayaran Ke Ac: Maybank -Elza Lovely Enterprise - 512183143403 Bayaran RM75 (Semenanjung Malaysia)
Bayaran RM85 (Sabah& Sarawak)
Keahlian Percuma Dengan Pembelian 200UV
Maklumat Pembayaran
Pesanan/Nota:

This online form was provided by Freedback.

Borang Pesanan Vitamin

Nama
Emel
No Telefon
Alamat 1
Alamat 2
Alamat 3
Poskod
Nama Produk /Set Vitamin & Bil Yang Ingin Dipesan:
Nota (Jika Ada)
Pilihan Bank Bayaran Maybank
CIMB
RHB Bank

This contact form was created by Freedback.
 

-Sihat dan Cantik Semulajadi- Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template