Tuesday, January 27, 2015

Anak Suka Menconteng? Jom Baca Tips ~

Memang geleng kepala bila tengok dinding rumah yang bersih diconteng oleh si comel. Hihi, nak marah memang tak sampai hati kan?

Akmal pun suka sangat menconteng. Habis rumah kami dicontengnya. Pantang dapat pen atau pensil, memang Akmal akan mula menconteng dinding. Bukan setakat dinding je, apa sahaja yang boleh dilakar akan dicontengnya seperti alamari dan cadar. Haha, sangat comel. Arif dulu langsung tidak menconteng. Benarlah kata orang, perwatakan setiap anak sangat berbeza :-)


Antara Hasil Contengan Akmal

Sebenarnya menconteng adalah perkara yang normal bagi kanak-kanak di sekitar usia 2 tahun. Menconteng sebenarnya dapat membantu kanak-kanak menguatkan motor tangannya dan menjadikan kanak-kanak lebih kreatif. Ianya juga dapat memberikan keyakinan kepada kanak-kanak. Buktinya anak-anak akan merasa bangga melihat hasil contengannya sementara ibu bapa akan menggelengkan kepala, hihi.

Jadi hari ni saya kongsikan beberapa tips untuk memudahkan kita mengendalikan hasil contengan anak ini.

Sediakan Ruangan Khusus Untuk Anak Menconteng
Ruangan yang dimaksudkan boleh jadi sebuah bilik kecil atau satu ruangan di dalam bilik.
  • Jika tidak mahu anak menconteng dinding, bolehlah belikan anak White Board yang besar untuk anak membuat lakarannya.
  • Tampal kertas mahjong di dinding bilik. Hanya cabut dan tampal bila perlu.
  • Cat bilik tadi dengan cat air yang kalis kotoran. Harganya sedikit mahal tapi kebanyakan kotoran dapat dibersihkan dengan lebih mudah berbanding cat biasa.
Seronoknya Bila Dapat Menconteng!

Didik Anak Untuk Menconteng Hanya Di Tempat Yang Dibenarkan
Selain dinding atau whiteboard, ajarlah anak menconteng di dalam buku atau drawing book. Apabila anak ingin menconteng pada dinding, katakan 'Tidak' dan tunjukkan kembali tempat-tempat menconteng yang dibenarkan.


Tukarkan Bakat Menconteng Anak Kepada Sesuatu Yang Lebih Bermakna
Anak yang menconteng juga sebenarnya berbakat dalam mewarna. Jadi jom beli buku mewarna yang mudah dan ajarlah si comel mewarna di dalamnya. Anda pasti merasa teruja dengan hasilnya.


p/s: Bagi anda yang mempunya Basic H, bolehlah gunakan Basic H untuk membersihkan kotoran atau contengan tadi.




Jom tengok hasil almari tadi setelah dibersihkan dengan Basic H. Haha, kembali berkilat seperti baru.



Salam Sayang dan Jumpa Lagi

Saya adalah pengedar Shaklee Semenyih, Bangi Lama, Putrajaya dan Setiawangsa.  Penghantaran juga dibuat ke seluruh Semenanjung, Sabah dan Sarawak menggunakan perkhidmatan poslaju dan Kurier. Harga istimewa menanti semua pelanggan kami.!   

2 Cara Mudah Jadi Ahli Shaklee
Jom Tambahkan Pendapatan dan  Buat Side Income
Keistimewaan Bisness Shaklee Bersama Kami
 

 

Ekslusif Untuk Semua Pelanggan Kami :-)


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration.These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease **
 
Untuk maklumat lanjut, hubungi saya Ila Fyra:
Pengedar Shaklee Malaysia
Pengedar Shaklee Semenyih, Putrajaya dan Setiawangsa (COD)
H/P No: 013-6751381
Whatsapp: 012-8943453
ID Shaklee: 1155567
Blog: http://raikankasih.blogspot.com

1 comments:

Wan Fatihanum Wan Rusli on January 28, 2015 at 4:27 PM said...

memang anak-anak ni ada bakat menconteng semulajadi hehehe

Post a Comment

Jom tinggalkan komen anda di sini :-)

Pendaftaran Ahli Shaklee

Nama Penuh:
E-mail:
No Kad Pengenalan
No Telefon:
Alamat Penuh:
Nama Bank &No Ac Untuk Bayaran Bonus
Status Bujang
Berkahwin
Nama Pasangan dan No Kad Pengenalan Pasangan
Pilihan Keahlian. Bayaran Ke Ac: Maybank -Elza Lovely Enterprise - 512183143403 Bayaran RM75 (Semenanjung Malaysia)
Bayaran RM85 (Sabah& Sarawak)
Keahlian Percuma Dengan Pembelian 200UV
Maklumat Pembayaran
Pesanan/Nota:

This online form was provided by Freedback.

Borang Pesanan Vitamin

Nama
Emel
No Telefon
Alamat 1
Alamat 2
Alamat 3
Poskod
Nama Produk /Set Vitamin & Bil Yang Ingin Dipesan:
Nota (Jika Ada)
Pilihan Bank Bayaran Maybank
CIMB
RHB Bank

This contact form was created by Freedback.
 

-Sihat dan Cantik Semulajadi- Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template